5-semne-ale-supradozei-de-cofeina.jpg

Cu toate ca este in totalitate legala, cofeina naturala din cafea si din alte bauturi obisnuite este un drog stimulent… Mareste viteza batailor inimii, vigilenta si modifica in numeroase moduri felul in care functioneaza atat creierul cat si corpul – unele pot fi benefice iar altele pot fi de-a dreptul periculoase – Dr. Josh Axe

Nu exista nici un dubiu asupra avantajelor pe care cofeina – in cantitati moderate – le poate oferi. Motivul pentru care majoritatea oamenilor sunt consumatori de cofeina este simplu: ofera un surplus de energie.

Acestea fiind zise, bauturile cofeinizate – energizantele, ceaiul, cafeaua si altele – contin numerosi compusi biologici ce interactioneaza intr-un mod complex cu multe dintre mecanismele fiziologice ale corpului.

Confirm Clinicii Mayo, cantitatea (maxima) recomandata de cofeina pentru adultii cu stare de sanatate buna este de 400 miligrame (mg). Aceasta cantitate scade cu mult in cazul adolescentilor, care ar trebui sa consume in jur de 100 mg intr-o zi. Binenteles, starea de sanatate a fiecarei persoane ii va dicta cat de multa cofeina va putea consuma.

Ca punct de referinta, iata cateva dintre bauturile consumate in mod uzual si cantitatile de cofeina implicite:
Cafea neagra: 260 mg
Ceai negru: 30-80 mg
Red Bull: 80 mg
Sucuri acidulate: 30-70 mg
Ciocolata neagra: 20 mg
Tablete de Excedrinil: 65 mg
Tablete NoDoz: 200 mg

Ce este supradoza de cofeina?

Supradoza de cofeina apare „atunci cand cineva consuma mai mult decat o doza normal recomandata”. Aceste cantitati, precum am mentionat, sunt de 400 mg pentru un adult cu o stare buna de sanatate si de 100 mg pentru un adolescent. Copiii, pentru motive evidente, nu ar trebui deloc sa aiba acces la aceasta substanta.

Precum s-a precizat, cantitatile moderate de cofeina nu prezinta nici un pericol – pot fi chiar benefice. Cu toate acestea, un nivel ridicat de cofeina in corp poate avea repercusiuni grave. Acestea se explica prin efectele cofeinei asupra corpului.

Cofeina:
Creste presiunea sangvina
Distruge echilibrul hormonal
Afecteaza nivelul de zahar din sange
Si multe altele (healthline.com listeaza 17 efecte distincte pe care le poate avea cofeina asupra corpului)

Precum in cazul multora dintre tulburarile acute, simptomele asociate supradozei de cofeina pot varia de la minime (abia vizibile) pana la severe (chiar fatale). In majoritatea cazurilor, dupa ce cofeina este eliminata din corp, simptomele se vor disipa in mod natural.

Majoritatea persoanelor isi cunosc propria toleranta la cofeina, astfel scazand posibilitatea instalarii supradozei. Acestea fiind spuse, vom discuta 5 dintre cele mai comune simptome ale supradozei de cofeina, pe langa alte informatii benefice si relevante pentru acest caz.

5 simptome ale supradozei de cofeina
1. Pulsatii neregulate si palpitatii ale inimii
Fara indoiala, cofeina este un stimulent CNS iar unul dintre primele efecte ale sale sunt marirea presiunii arteriale. Conform healthline.com, „Daca suferiti de artimie cardiaca, cofeina va poate suprasolicita inima si mai mult…intrebati medicul daca aveti permisiunea da a o consuma”.

Efectele cofeinei asupra sistemului cardiovascular sunt corelate de cantitatile ingerate. In cazuri rare, supradozajul cu aceasta substanta poate „cauza decesul datorita batailor neregulate si a convulsiilor inimii”.

2. Sete

Pe cat de paradoxal ar putea sa sune, bauturile cofeinizate pot amplifica senzatia de sete. In cazul supradozelor de cofeina, acest simptom se poate manifesta prin deshidratare – o stare ce poate deveni foarte periculoasa (sau chiar fatala).

3. Dureri de cap

Legatura dintre consumul de cofeina si durerile de cap, si felul in care apare, este greu de explicat. Ca o ironie, majoritatea tratamentelor accesibile (OTC) pentru durerile de cap (ex. Excedrinil) si medicamentele prescrise de medici pentru amelioarea durerilor de cap contin cofeina.

4. Senzatia de „fiori”

Cofeina ajunge la creier foarte rapid, actionand precum un stimulent CNS. Una dintre primele senzatii pe care le da cofeina este cea de vigilenta crescuta. Cu toate acestea, in cazuri excesive, acest beneficiu se poate manifesta prin senzatia anormala de „fiori”.

5. Greturi, diaree si/sau voma

Ingerarea cofeinei va cauza cresterea nivelului de acid din stomac; astfel se va crea senzatia de arsura sau rau la stomac. In majoritatea cazurilor, este un simptom simplu si subtil ce se disipa odata cu regresia stimulentului in corp.

Totusi, sevrajul fizic cauzat de cofeina poate induce tulburari gastrointestinale (GI), inclusiv greturi si voma. Diareea poate aparea atat in cazul supradozajului cu cofeina precum si in perioada de sevraj.

Tratamentul pentru supradozajul cu cofeina

Doar prin ingerarea unei cantitati „prea mari” de cofeina nu inseamna neaparat ca este nevoie de o interventie medicala. Multi dintre noi am avut mai mult de o cana de cafea pe zi si ne-am vazut de viata.

Band destula apa, facand exercitii usoare si mancand alimente bogate in magneziu si potasiu, veti reusi sa minimalizati multe alte simptome mai severe.

In cazul in care unele dintre simptomele mai sus mentionate (sau altele) se inrautatesc, este mai bine sa cautati ingrijirea medicala. Medicul ar putea recomanda unele dintre urmatoarele solutii:

Sa va prescrie medicamente pe baza de carbune: acestea previn patrunderea drogului in tractul gastrointestinal.
Sa va prescrie laxative: acestea usureaza eliminarea cofeinei din corp.
Sa execute un lavaj gastric: inserarea unui tub pentru curatarea cofeinei din stomac.

Viteza batailor inimii poate fi monitorizata cu ajutorul unei electrocardiograme (EKG). Daca este necesar, se poate aplica un ajutor artificial pentru respiratie.

4 thoughts on “5 semne ale supradozei de cofeina

  1. Apreciez ca autorul a inclus si recomandari de magazine online unde poti gasi rochii de mireasa, ceea ce face procesul de cautare mult mai usor. De asemenea, sfaturile pentru accesorizarea rochiei au fost foarte utile si inspirante.

  2. Articolul este foarte bine documentat si ofera informatii utile despre cum sa iti alegi cea mai potrivita rochie de mireasa. Mi-a placut faptul ca au fost prezentate diverse tipuri de rochii si sfaturi practice pentru fiecare tip de silueta.

  3. Ma bucur ca am descoperit acest articol pentru ca mi-a oferit multe idei noi pentru rutina mea de ingrijire a tenului. Am invatat despre importanta exfolierii regulate si a hidratarii adecvate, iar acum stiu cum sa imi protejez pielea impotriva factorilor daunatori.

  4. Articolul este foarte interesant si ofera informatii valoroase despre cum sa ai grija de tenul tau. Mi-a placut modul in care au fost explicate diferitele tipuri de piele si cum trebuie ingrijite corespunzator. De asemenea, sfaturile pentru a preveni imbatranirea prematura a pielii sunt foarte utile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *